fredag 6 september 2019

Fäboden

Så var det dags för det årliga besöket på Ol Ors fäbod. Som vanlig får vi trixa lite med vädergudarna - det lyckades i år också!
Det känns bra att starta vår slöjdresa på fäboden då mycket av den slöjd vi kommer att hålla på med under läsåret har sitt ursprung då fäbodarna var aktiva. Slöjden var en naturlig del av fäbolivet och en hade kunskapen att ta hand om och nyttja resurserna på bästa sätt.


Sven-Olof berättar och visar om hur det gick till på en fäbod när den var i drift. Det mesta arbetet handlade om mjölken och korna. De som arbetade på fäboden var kvinnor och barn. 


Gamla kartor kan säga oss en hel del. Sven-Olof visar en karta från mitten av 1700-talet och hur marken var fördelad mellan Storviks gårdar. 


Även marken har lämnat spår efter fäbolivet. Bara en har ögonen med sig. Här har stått en annan fäbod. Vet en vad en ska leta efter går det att se den hopfallna murstocken och källaren.


Här står Sven-Olof i ett annat spår av mänsklig aktivitet i skogen. Detta har varit en kolarkoja, där kolaren bodde då kolmilan var igång.


Dagen avslutades med hamburgare. Tack Daniel!



Vi fick också lite tid att njuta av höstsolen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar