fredag 24 december 2021

Julbestyr

 

 Höstterminen har gått så fort. Kanske lite för fort. Dock har vi haft det oerhört roligt tillsammans. Det har varit många goda skratt, lite gnabb, träbitar som kastats på varandra, några skärsår och klämskador. Det bästa av allt har ändå varit den fantastiska sammanhållning som vi har.
Alla vi har samma intresse och vi brinner för slöjdandet. Vi hjälper varandra när det behövs. Vi kan fråga varandra om råd och tips. Vi utbyter erfarenheter och växer som individer och grupp.

Det har varit så mycket att göra att vi har halkat efter med blogginläggen, men oroa er inte. Vi kommer ikapp. Undertecknad har nu ett jullov på sig att skriva om allt spännande som vi gjorde under andra halvan av hösten och när vårterminen startar så återkommer vi med bloggandet igen.

Så här inför julen så finns det en tradition att göra julruskor här på skolan. Dessa ruskor placeras sedan på skolgården och i år blev det vårt julkort till alla på skolan.

Att göra en julruska är inte svårt och kräver egentligen bara bra handskar, granris, långa störar, ståltråd, lite kortare träpinnar samt ett nav.

 

Våra julruskor bygger på en tradition från långt tillbaka. Det var ett sätt att skydda gårdarna från oknytt och annat.

Först gjorde vi cirklar av ståltråd, därefter så band vi fast granris runt dessa så att det blev som en stor krans. Samtidigt förberedes naven med de mindre träpinnarna, som stacks in i naven och sedan bildade ett stöd för kransarna.

 

Kransarna fästes sedan på naven och längst ut på naven fäste vid lite mera granris.

 

Väl utomhus fäste vi kransarna på varsin stör och placerade dem sedan på skolgården.

 

Nåja, lite show fick vi bjuda på och Bobbo visade upp sin fantastiska balanskonst genom att balansera en av ruskorna på pannan. Observera nu att stören, med krans, är cirka 3-4 meter lång. Imponerande!

 

Till slut var alla på plats och det ser rätt mäktigt ut när alla ruskorna står där i snön och skyddar skolan och utbildningen från oknytt och annat.

 

Vi på Trä och Smide önskar er alla en riktigt God Jul och ett Gott Nytt År!

 

Ses 2022 igen.




















Inga kommentarer:

Skicka en kommentar