onsdag 9 februari 2022

Vassa verktyg

Är det något som är väldigt viktigt för oss slöjdare så är det att ha vassa verktyg. Och då menar vi riktigt vassa, inte bara lite lätt.

 

 En lagom vass kniv är den man inte märker att man skurit sig på, utan inser det först när ämnet får röda spår. Ja, det är väldigt brutalt, men så vassa verktyg behöver vi ha.

 En viktig del av utbildningen är att hålla koll på sina verktyg och vårda dem på rätt sätt. Vi lär oss tidigt att hålla verktygen vassa med hjälp av slipstenar och denna fantastiska maskin från Tormek.

 

 En Tormek är egentligen en slip och jag skulle vilja påstå att den är rätt ovärderlig för oss. Maskinerna på skolan har en slipsten av diamant, dock så använder vi dem rätt flitigt också. Grundstenen som följer med är en vanlig slipsten, om än väldigt finkornig. Det var också denna typ av sten vi använde under dagens utbildning.

 

 Vi fick den fantastiska förmånen att få besök av en representant från Tormek och en heldag i hur man slipar knivar, stämjärn, hyvelstål och skölpar och med olika tekniker och jiggar som underlättar arbetet för oss.

Vi hade också för dagen kursens äldsta elev, som sedan återkommer till oss som vår gästlärare.

 Under denna dag så slipads så mycket verktyg upp som möjligt, för att underlätta vårt arbete som slöjdare.

 

 Vi använder inte bara Tormeken, men vi grundslipar verktygen där för att sedan gå över verktygen med brynstenar som är oerhört finkorniga. Allt för att uppnå en fantastisk skärpa.

Och nu: Över till svepaskar!












Inga kommentarer:

Skicka en kommentar