Äntligen blev det dags att fördjupa sig i att hugga till trågen. Våra ämnen, i Asp, fick vila under en helg men sen var vi igång.
Slöjdmäster Tore gav oss en genomgång och visade alla stegen för oss och vem hade kunnat tro att det var så mycket att tänka på.
Först gäller det att välja ut rätt bit. En del lät ämnena tala till en och såg till att rätt bit kom till rätt person, medan andra tog första bästa bit de såg. Magkänslan spelar en viss roll, men kunskapen om att se hur ämnet ser ut vägen in lite mera. Det handlar om att hitta en bit som inte har allt för tydliga spår av kvistar, sprickbildning eller röta.
Nästa steg är att hyvla till ämnet.
Vi använder oss av rundhyvlar för att dels få bort
tillräckligt med material och dels för att jämna till allt. Äntligen så såg
slöjdsalen ut som en äkta slöjdsal, det vill säga att golvet var täckt av spån
och flis från 13 ämnen som hyvlades och höggs till samtidigt.
När man var nöjd med tillhyvlingen så var det dags att rita ut formen och stödlinjer. Det gäller att inte ta bort för mycket material, men ändå tillräckligt. Och det gäller att spara en bit i ändträet så att man har som stöd vid renskärningen.
Efter en stunds ritande så kom ett nytt verktyg fram:
Tjäcklan.
En tjäckla kan närmast beskrivas som en välvd yxa, perfekt
för att göra fördjupningar så som skålar, tråg och även kanoter (!!!).
Att hugga med tjäckla kräver lite teknik. Det gäller att inte låta eggen gå för stupt ned, utan att man hittar en bana där man följer kurvan på tjäcklan när den möter träet.
Detta var ett träningspass som heter duga!
[När man hade huggit ut tillräckligt med tjäcklan så tog man fram trågskölparna för att fortsätta ta ut insidan och jämna till allt. En skölp är ett skärverktyg och ljudet som uppstår när man använder den är som ljuv musik. Det blev något meditativt i skapandet.
Vi fortsatte att hyvla till utsidan på trågen och jämnade till alla kanter så att trågen kändes så pass klara som det gick. En sista påstrykning av lim på ändarna och eventuella kvistar innan dessa tråg sedan ska vila och torka i lite drygt 4-6 veckor! Ja, det tar så pass lång tid för ämnena att torka, eftersom vi främst jobbar med färskt virke.
En gång i veckan väger vi trågen för att sakta se hur de
minskar i vikt. När vikten inte längre rör på sig så är det dags att renskära
dem.
Det återkommer vi till när trågen är redo för detta steg.
Nästa gång så tar vi oss en titt på lite experiment och när vi letade rötter.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar