Vi lär oss mycket, varje dag. För en del blir det en
uppfriskning av redan innehavda kunskaper och för andra så ökar kunskapsbanken
enormt. Det är oerhört spännande att pröva sig fram inom ett område där egentligen
bara fantasin sätter gränser, och kunskap.
En del av att gå på folkhögskola är också att lära sig av
varandra och ta reda på saker själv, klassisk folkbildning helt enkelt.
Två av oss hade gjort kåsor i björk. En riktigt bra kåsa
tar man fram ur en vril, en utväxt som man hittar på björkar, och även andra
träd, där fibrerna går i alla möjliga riktningar. Att få tag på en vril är inte
helt lätt, så vi använde oss av lite tjockare, rakvuxen björk.
Nackdelen med att göra så är att det finns risk för att
kåsan spricker när man häller i varm vätska, så som varm choklad eller kaffe.
Dock finns det sätt att undkomma detta och det är här experimenten kommer in.
Vi hade läst på att man kan koka kåsan dels i mättat
saltvatten och dels i mjölk, för att förhindra sprickbildning. Intressant,
tyckte vi, och gjorde lite tester.
Den ena av oss hade läst på att ska man koka i saltvatten så ska man ha cirka 2 matskedar salt per liter vatten.
Kåsorna ska sedan kokas länge, tills den flyter. Det
jobbiga är ju att kåsorna flöt redan från början, eftersom den är gjord i trä
och trä flyter i vatten. Dock sjönk kåsorna efter ett tag då saltvattnet hade
trängt in i alla fibrer. Efter 8 timmar i grytan togs kåsorna upp och det ska
tilläggas att de inte hade börjat flyta igen, men för att undvika torrkokning
över natten så blev det så.
Det intressant var att kåsan som hade kokats i mjölk var
väldigt mättad och hade en mörkare ton, när den togs upp. Medan kåsorna som
kokats i saltvatten fick en rödaktig ton.
Alla kåsor fick torka under ett antal veckor innan det var
dags för det stora eldprovet!
När dagen var kommen så lade vi märke till att kåsorna
hade ändrat lite karaktär i färgen igen. Mjölk-kåsan hade gått tillbaka till
sin ljusa björk-ton, medan salt-kåsorna fortfarande var röda i sin ton, om än
lite mattare. Mjölk-kåsan hade fått ett lager linolja på utsidan medan
salt-kåsorna var obehandlade.
Inför hela klassen så fyllde vi upp kåsorna med kokande
vatten och spänningen var olidlig, nästan. Mjölk-kåsan klarade av det kokande
vattnet utan problem! Ett väldigt lyckat test. En av salt-kåsorna sprack. Inte
mycket men tillräckligt för att bli underkänd i testet. Den andra höll sig
desto bättre.
De fick stå med vatten i sig ett tag och sedan var vi ju
tvungna att smaka av vattnet, för att se om de hade fått smak av mjölken och
saltet.
Enligt utsago fick vattnet en liten smak av mjölk medan
salt-kåsorna tog upp mycket smak av saltet.
Vad är då tanken med att använda mjölk eller salt?
Som vi förstår det så använder man salt för att det dels
torkar ur träet rakt igenom och på något sätt binder fibrerna. Salt drar ju
till sig vätska. Mjölken är lite svårare att tolka. Antagligen så stärker
proteinet i mjölken fibrerna i träet och sluter till fibrer och celler så att
vätskan får svårare att tränga sig in och bilda sprickor.
Nu är det här bara våra teorier och finns de andra som har
mer kunskap och/eller teorier så skriv gärna en kommentar nedan. Vi vill lära
oss mer kring detta!
Vi sitter inte bara i klassrummet heller. Som ni har sett
tidigare så tar vi oss ut i skog och mark för att hämta material till det vi
skapar.
En solig dag så passade vi på att ta oss ut för att hitta björkrötter. Dessa ska vi bland annat använda till att söma svepaskarna och kanta näverburkar.
Att hitta rätt rötter kräver dels att man först och främst
åker till rätt ställe, vilket inte var fallet här. Tore ledde oss på villovägar
och vi fick byta plats.
När vi väl kom till rätt plats så gäller det att hitta en
tunna och fina rötterna. De får inte vara för tjocka, men inte heller för
tunna. De bästa rötterna är också de jämntjocka.
Björkens rötter växer rätt ytligt och kan bli väldigt
långa. När man lärt sig hitta rätt så finns möjligheten att hitta på en
”rotgruva”.
När vi hade plockat alla rötter vi ville ha så var det
dags att återvända till skolan och rensa dessa från sand, jord och bark. En
tidskrävande process, men väl värt slutresultatet.
Viktigt att tänka på är att ALLTID fråga markägaren om lov innan man tar något från skogen/marken. Allemansrätten sträcker sig långt, men inte så pass långt.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar