Vi fick besök av Helena Bratt, målare, med gedigen utbildning inom traditionellt måleri. Helena har en fantastisk kunskap när det kommer till gammaldags måleri, med linoljefärg, äggoljetempera, drickamålning och mycket mera.
Det är inte så lätt som man tror. Det gäller att ha
tålamod, veta vilket pigment man ska ha, hur proportionerna med olja och
pigment ska vara samt hur länge man ska riva färgen.
Vi delades in i par och fick två färger var som skulle rivas och sedan målas på ett färgbräde, som vi förberett sedan tidigare.
Vi använde oss av pulverpigment i olika nyanser och kokt
linolja. När vi rev färgen så lade vi en del pigment och en del olja i en
mortel och sedan mortlade vi färgen i 15-25 minuter.
Det krävs mycket tid för att all pigment ska blandas väl med oljan. Om man skulle tulla på tiden och inte ha tålamodet på sin sida är risken väldigt stor att färgen kritar sig när man sedan använder den.
Med vår nyrivna färg prövade vi sedan olika tekniker så som nävamålning, skapa mönster med tyg eller plast och ådermålning. Nävamålning är en teknik där handen kommer väl till användning. Man använder näven för att skapa mönster.
Dag två blev en intressant dag då vi skulle göra marmoreringar med tekniken drickamålning. Det innebär att man blandar torrpigment med mjölk. Enligt utsago går det även bra med öl. Vi använde mjölk då det kändes mer rätt för oss i och med att vi trots allt är en skola.
På ett redan målat ark målade vi sedan med
mjölkfärgsblandniqgen för att skapa något som liknade marmor. En väldigt rolig
uppgift då vi var helt fria i skapandet. Vi fick utgå efter en bild med marmor
och återskapa så nära vi ville, men det var ändå fritt.
När vi hade målat klart med drickamålningen ströks hela arket med en linolja som verkade som en lasyr. På det lagret målade vi sedan med vår tidigare blandade linoljefärg. Sakta men säkert trädde en fantastisk marmorering fram. En del var väldigt naturtrogna medan andra var väldigt fantasifulla.
Vi prövade även rökmarmorering. En väldigt spännande
teknik där vi lät sotet från en brinnande näverrulle skapa mönster på både ett
ark men även en sked. Här gäller det att stå i ett väl ventilerat utrymme utan
brandlarm, exempelvis utomhus. Arket och skeden var målade med vit linoljefärg,
som inte hade börjat torka ännu. Det gjorde att sotet från röken skapade
strimmor, liknande marmor.
Vi lät även en glasskiva sotas ned och skapade på så sätt pigment till färgen Kimrök. Så enkelt kan det alltså vara att skapa sitt egna pigment.
Sista dagen gav vi oss i kast med äggoljetempera. Alla kan göra sin egna emulsion. Det som krävs är ett ägg, helt ekologiskt, vatten och linolja. Dessa tre ingredienser blandas samman och skapar emulsionen, som går att måla med på en gång. Dock blir det ingen färg, men ger en väldigt hård yta när det torkat.
Emulsionen blandades sedan med torrpigment och övade oss i schablonmålning. Helena hade med sig en massa schabloner, många som hon återskapat från gamla mönster som hon hittat i gamla hembygdsgårdar med mera, så de mönster vi använde har en lång historia bakom sig.
Med pensel eller svamp använde vi oss av äggoljetempera för att skapa olika mönster. En övning gick ut på att göra en bård eller en del av en tapet, precis så som man gjorde förr.
Fördelen med äggoljetempera är att det blir en väldigt naturlig produkt utan gifter och den håller väldigt länge. Dock gäller det att vara snabb då färgen torkar på ytan oerhört fort och det är svårt att måla samma nyans länge. Nackdelen är att det tar upp till 6 månader (!!!) innan färgen har härdat klart helt och hållet. Det är alltså inget man målar med om man har bråttom.
Utöver att vi fick pröva en massa olika tekniker och snudda på ytan av ett fantastisk hantverk så fick vi också väldigt mycket historia och kunskap från Helena. Vi lärde oss inte bara att måla utan även hur det gjordes förr och varför man målade på de sätt man gjorde. Att förstå ett hantverk som användes för 200 år sedan och även tidigare än så, det är en kunskap som är ovärderlig.
Ja, tåget rullar vidare och så även vi då vi i nästa inlägg rullar iväg med bilarna på två resor i järnets och slöjdandets tecken. Häng med till norra Uppland och Hälsingland i nästa inlägg och se vad vi mötte på vägarna.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar