måndag 3 april 2017

Knivsmide

Att smida sitt eget knivblad, med invällt eggstål, är riktigt häftigt. Vi har använt ett par dagar åt konsten. Jonte och Erik har med varlig och säker hand guidat oss i mysterierna med legeringar, vällningar, anlöpning och härdning.


Jonte visar hur det ska gå till. För att järnet och stålet ska kunna bli ett homogent material måste det vara riktigt varmt. Och med med ett välriktat hammarslag välls dom två materialen samman.





Okej... har stålet och järnet vällts ihop?


Det ser bra ut. Här kan det bli en kniv.


Efter smidet återstår en stund i sliprummet för att forma knivbladet.


Några av resultaten under veckan. Nu är dom härdade och anlöpta. Det som återstår är skaftning och slipning. Det är ju först efter slipningen som vi kan säga om det gick bra eller inte. Håller eggen? Är den för mjuk och viks, eller är den för hård och bryts? Det återstår att se. Men det ser riktigt bra ut!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar