tisdag 31 oktober 2017

Tråg

Fat, skål och uppläggningsfat - ett tråg kan ha många användningsområden. Det var också fallet förr: Ett bondehemma kunde ha ett stort antal tråg. Vid mjölkhanteringen, då grädden skulle skummas av från råmjölken. Vid rensning av bär. Vid slakten för att samla upp blodet. Och givetvis vid baket, baktråget. I dag använder vi det kanske mest som ett vackert uppläggningsfat till brödet eller frukten.


Vi börjar, som vanligt vid källan - skogen. Sven-Olof går igenom hur det går till att fälla ett stort träd. Inte minst säkerhetstänket.




När vi ändå är på gång passar vi på att ta ned några fint krokvuxna björkar. 


Dessa ska kapas och klyvas för att få torka till ämnen för Pallblocket senare.


Väl tillbaka i salen klyver vi upp stockarna till trågämnen.



Fram med yxan för att räta upp kubbarna.


Formen ritas ut och huggs fram.


Dags att hugga ut innerformen med tjäckelyxan.




Ytter- och innerformen jämnas till så att lagom mycket material lämnas till torkningen. Vi vill inte riskera att ämnet spricker eller missformas för mycket.


Innan vi stoppar undan tråget för torkning vägs det. Detta för att vi vill ha koll på torkprocessen och veta när det har tappat det mesta av vattnet. Nu får dom stå på tork i en månad ungefär.
Vi återkommer!



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar