söndag 16 december 2018

Eggsmide

Nu har mästersmeden Per Alnaeus varit hos oss. På schemat stod vällning av eggstål. Här gäller det att slå rätt och ha rätt värme.


Per visar och förklarar hur en ska slå för att få bäst effekt.


Knivbladet är vällt och nu är det dags för knivens tånge.




Knivbladet är färdigsmitt och värms nu upp för normalisering.


Ser det rakt ut Eskil?


Tvåorna, som smidde en kniv förra året, har bestämt sig för att smida en tjäckelyxa. 
Hur svårt kan det vara..?


En yxa behöver ett öga för skaftet. Vi börjar där.


Då en använder ganska grova material är det bra med en släggdräng!



Nu är det dags att bredda och tunna ut där eggstålet ska vällas in.



Eggstålet välls på plats.


En tjäckel färdig för slipning, härdning och anlöpning!!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar