torsdag 20 september 2018

Järnresa

Så var det dags för årets upplaga av Järnresan. För att få en uppfattning om den process som behövs för att få fram järn och stål till vårt smide har vi gjort en resa i landskapet. Västerberg befinner sig i Bergslagen så att upptäcka spår efter gångna tiders järnhantering är inte så svårt. Bara en har ögonen öppna!


Vi startar i Storbergets stollgång, mellan Torsåker och Hofors. Cheska är vår guide.


Storbergets stollgång. En stollgång är en tunnel in i berget som slutar i ett schakt.


I berget finns en avbildning av Gruvfrun. Henne gäller det att hålla sig väl med då en vistas nere i gruvan. Hon varnar genom att knacka i stenen om det finns risk för ras.Nästa stop på resan var Edske masugn, som gömmer sig i skogen. Det var här som malmen från gruvan anrikades till tackjärn.


Ett stop hos Hofors kolare hanns också med. Kolningen var den del av järnhanteringen som krävde den största arbetsinsatsen.


Nu är vi framme vid slutstationen för järnmalmen - Korså bruk. Korså är ett av många bruk i Bergsslagen, där järnet bearbetades så att det blev smidbart. Detta är ett mäktigt bygnadsminne  väl värt ett besök!


Dom stora vattenhjulen som drev hamrarna i smedjan. Eskil provar funktionen i Lagerwalls hjälpbrytare. En anordning som hjälpte smeden att vända järnet i ugnen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar