fredag 4 februari 2022

Tråg del III

 Våra tråg har nu legat och torkat i drygt 6 veckor. De har stadigt sjunkit i vikt, ja vi har varit och vägt dem med jämna mellanrum för att ha koll på läget.
 De har nu kommit till en punkt när de inte längre förlorar mer i vikt, vilket gör att vi kan börja renskära dem.

 

 En del av oss valde att göra 1 eller 2 tråg, andra av oss valde att göra lite fler. En del av oss blev gladare över färre tråg medan andra insåg att de kanske skulle nöjt sig med 1-2 tråg. Att renskära tråg är en process som tar sin tid och kräver tålamod och känsla.

 

 Under tiden som trågen har torkat har de också deformerats lite. Träet passar på att krympa när det torkar och formen ändras. Det är inte ovanligt alls, snarare tvärtom. Hade inget hänt hade man kunnat ifrågasätta vad träet egentligen består av.

 

 Det första att göra är att jämna till botten, så att tråget står stadigt och plant. Efter det började vi karva bort överflödigt trä, för att få trågen i önskad tjocklek och form. Vi hade en plan när vi började med trågen och nu gäller det att slutföra den.

 

Med skölpar, knivar och skave arbetade vi oss mödosamt fram till vårt mål. En skave består av ett vasst blad som är böjt och vinklat för att underlätta urgröpningen av tråg. Ett verktyg med väldigt gamla anor och oerhört effektivt!

 

 Det enda som gällde nu var att forma och nå sitt egna slutresultat. En del gjorde tråg av enklare model medan andra gav sig på att smycka sina tråg med karvsnitt, djurhuvuden och andra vackra detaljer. En del valde att måla sina tråg, antingen helt och hållet eller bara detaljer, och andra nöjde sig med att olja trågen.

 

Resultatet blev dock lika fantastiskt som alltid. Vi har återigen skapat något från en stor bit trä. Om ni inte kommer ihåg resan, eller är helt nya besökare vid detta inlägg, så gå tillbaka några inlägg så hittar ni både del 1, när vi hämtade ämnena, och del 2, när vi grovhögg trågen, så har ni koll på resan fram tills idag.

 Vi är nu framme vid sluttampen på höstterminen och kommer efter trågen att ta en titt på det fantastiska projektet: Svepaskar! Kan hända att vi gör ett litet nedslag när vi fick besök av Tormek och lärde oss verktygsvård.
















Inga kommentarer:

Skicka en kommentar