måndag 2 maj 2022

Att krympa en burk

Vi jobbar mest i färskt trä och när färskt trä torkar så krymper det, vilket kan leda till sprickbildning och i värsta fall en besvikelse över att det vi skapar knäcks och går sönder.

Dock så drar vi nytta av träets krympning nu när vi ska göra krympburkar.
 Egentligen är det ganska lätt att göra dessa och det är rätt fantastiskt att se det färdiga resultatet.
 Vi utgår från ett ämne i olika storlekar, beroende på vad man ska göra. En del av oss gjorde stora burkar, nästan kärl, och andra av oss gjorde små burkar, i form av kryddburkar.

 

Man tar sitt ämne och sedan använder man sig av en gammal variant av borr, kallad navare. Dessa navare användes av snickare förr i tiden, för att förborra ett hål innan man slog i sina stora, handsmidda spikar. Våra navare är av en lite större modell, men fungerar på precis samma sätt.

 

Vi borrar oss in i kärnan, för det är just den som ska bort, och sedan holkar vi ur ämnet, med hjälp av långa skedknivar, skölpar och skrapverktyg. Allt detta gör vi i ett svep, innan ämnet har börjat torka. Vi tar även bort barken och snyggar till utsidan.

 

När urholkningen är klar är det dags att skära ett litet spår, i burkens nederkant. Till detta använder vi något som vi kallar för laggmojäng. Svårt att beskriva vad det är, men enklast är att säga att det är en knivliknande pryl som vi skär vår skåra med.

 

Nu är det dags att använda oss av torrt trä, som blir vår botten. Vi vill inte använda färskt trä i botten eftersom det färska träet krymper och då kommer botten att krympa i takt med burken och där med inte sitta kvar. Nej, vi använder ett torr bit som vi täljer till för att passa i spåret och den urholkade burken.
 När botten väl är på plats så får burken stå och torka ett par dagar. Under den processen så krymper det färska ämnet ihop och sluter sig kring det torra ämnet och, voilá, botten sitter fast!

 

Nu är det dags att finskära och få till ytan så som vi vill ha den. En del ville göra lock till sina, andra lät sina burkar vara öppna. Och locken kan göras i många varianter. En del lock fick läderstroppar, andra fick en låsning och en del blev anpassade för att enkelt tas av och sättas dit igen.

 

Fantasin ser inga gränser och vi skapade burkar i väldigt många olika utföranden. Färgglada, stora, små, utsmyckade, enkla. Varje burk blev helt personlig.

 

I nästa inlägg tittar vi närmare på något så spännande som näver och möter en drottning.


























Inga kommentarer:

Skicka en kommentar